KRUSZYNKA
DZIŚ MAM DLA WAS PRZEPIS NA SŁYNNY SKUBANIEC MOJA CÓRKA NAZYWA TO CIASTO KRUSZYNKA I TAK NAZWA W MOIM DOMU SIĘ PRZYJĘŁA.
**************************
************************
SKŁADNIKI:
5 JAJ
200G MASŁA
3 SZKL. MĄKI
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA SKWORCU
1,5 SZKL. CUKRU
SZCZYPTA SOLI
2 ŁYŻKI KAKAO
1 PŁASKA ŁYŻKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ
DŻEM Z BRZOSKWIŃ
SUSZONE MORELE SKWORCU
ORZECHY LASKOWE SKWORCU
2 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
PRZESIAĆ MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA ORAZ MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ.
DODAJEMY DO MĄKI CUKIER, MASŁO ORAZ ODDZIELONE ŻÓŁTKA JAJ.
WSZYSTKO MIESZAMY I DOBRZE WYRABIAMY.
WYROBIONE CIASTO DZIELIMY NA TRZY RÓWNE CZĘŚCI.
JEDNĄ CZĘŚĆ ZAGNIATAMY Z 2 ŁYŻKAMI KAKAO.
WSZYSTKIE 3 CZĘŚCI CIASTA WKŁADAMY DO LODÓWKI NA 0,5 GODZINY.
POZOSTAŁE BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNĄ PIANĄ ZE SZCZYPTĄ SOLI.
SUSZONE MORELE KOIMY W KOSTKĘ.
ORZECHY LASKOWE ROZGNIATAMY.
MORELE, ORZECHY LASKOWE MIESZAMY Z DŻEMEM BRZOSKWINIOWYM.
FORMĘ NA CIASTO SMARUJEMY MASŁEM I WYSYPUJEMY BUŁKĄ TARTĄ.
NA DNO FORMY ŚCIERAMY NA TARCE JASNĄ CZĘŚĆ CIASTA.
NA JASNEJ CZĘŚCI CIASTA ROZPROWADZAMY DŻEM WYMIESZANY Z BAKALIAMI.
NA WARSTWĘ DŻEMU ŚCIERAMY CIEMNĄ CZĘŚĆ CIASTA.
NA CIEMNEJ CZĘŚCI CIASTA ROZPROWADZAMY UBITĄ PIANĘ.
NA PIANĘ ŚCIERAMY OSTATNIĄ BIAŁĄ CZĘŚĆ CIASTA.
PIECZEMY W 180 STOPNIACH 50 MINUT.
SMACZNEGO
************************
PRODUKTY FIRMY SKWORCU KTÓRE UŻYŁAM DO CIASTA:
1. MORELE SUSZONE 150 G
2. PROSZEK DO PIECZENIA
3. ORZECHY LASKOWE ŁUSKANE 100G
PRODUKTY TE MOŻECIE NABYĆ W SKLEPIE INTERNETOWYM SKWORCU
POLECAM !!!!
***************
wygląda fantastycznie a te morele bajka :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta.
OdpowiedzUsuńmniam ,mniam :D
OdpowiedzUsuńTak wspaniałe ciasto a w połączeniu z suszonymi morelami pycha :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuń