piątek

PYSZNE RACUCHY


PRZEPIS NA PYSZNE RACUCHY

WSPANIAŁY POMYSŁ NA PYSZNĄ KOLACJĘ 

ŚWIETNIE SMAKUJĄ POSYPANE CUKREM PUDREM

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

 

MÓJ SPOSÓB PODANIA

 

SKŁADNIKI: 

 

drożdże - 50g

mąka - 3 szklanki

jaja - 2szt

mleko - 2 szklanki

sól - 1 łyżeczka

cukier - 3 łyżki

olej - do smażenia

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Drożdże mieszamy z 1/2 szklanki ciepłego mleka do tego dodajemy trochę mąki i cukru.

Mąkę mieszamy z solą, cukrem.

Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do mieszanki mąki, dodajemy również jaja i mleko.

Wszystko mieszamy na gładką masę.

Zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość.

Rozgrzewamy olej do smażenia. 

Wyrośnięte ciasto wykładamy dużą łyżką na rozgrzany olej.

Smażymy na złoty kolor z obu stron.

 

 

SMACZNEGO

                                                               









2 komentarze:

  1. ja racuchy robię zawsze z babnem i jabłkiem. Kłądę na wierzch ciasta i tak smażę. Poleca.
    Dołączam do obserwatorów - zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń