sobota

KRUSZYNKA

 

 

 

 

DZIŚ MAM DLA WAS PRZEPIS NA SŁYNNY SKUBANIEC MOJA CÓRKA NAZYWA TO CIASTO KRUSZYNKA I TAK NAZWA W MOIM DOMU SIĘ PRZYJĘŁA.

 

 

**************************

 

 

************************

 

SKŁADNIKI:

5 JAJ

200G MASŁA

3 SZKL. MĄKI

1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA SKWORCU

1,5 SZKL. CUKRU

SZCZYPTA SOLI

2 ŁYŻKI KAKAO

1 PŁASKA ŁYŻKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ

DŻEM Z BRZOSKWIŃ

SUSZONE MORELE SKWORCU

ORZECHY LASKOWE SKWORCU

2 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

PRZESIAĆ MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA ORAZ MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ.

DODAJEMY DO MĄKI CUKIER, MASŁO ORAZ ODDZIELONE ŻÓŁTKA JAJ.

WSZYSTKO MIESZAMY I DOBRZE WYRABIAMY.

WYROBIONE CIASTO DZIELIMY NA TRZY RÓWNE CZĘŚCI.

JEDNĄ CZĘŚĆ ZAGNIATAMY Z 2 ŁYŻKAMI KAKAO.

WSZYSTKIE 3 CZĘŚCI CIASTA WKŁADAMY DO LODÓWKI NA 0,5 GODZINY.

POZOSTAŁE BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNĄ PIANĄ ZE SZCZYPTĄ SOLI.

 

SUSZONE MORELE KOIMY W KOSTKĘ.

 

ORZECHY LASKOWE ROZGNIATAMY.

 

MORELE, ORZECHY LASKOWE MIESZAMY Z DŻEMEM BRZOSKWINIOWYM. 

 

FORMĘ NA CIASTO SMARUJEMY MASŁEM I WYSYPUJEMY BUŁKĄ TARTĄ.

 

NA DNO FORMY ŚCIERAMY NA TARCE JASNĄ CZĘŚĆ CIASTA.

 

NA JASNEJ CZĘŚCI CIASTA ROZPROWADZAMY DŻEM WYMIESZANY Z BAKALIAMI.

NA WARSTWĘ DŻEMU ŚCIERAMY CIEMNĄ CZĘŚĆ CIASTA.

NA CIEMNEJ CZĘŚCI CIASTA ROZPROWADZAMY UBITĄ PIANĘ.

NA PIANĘ ŚCIERAMY OSTATNIĄ BIAŁĄ CZĘŚĆ CIASTA.

PIECZEMY W 180 STOPNIACH 50 MINUT.





SMACZNEGO

 

************************

 

 

  PRODUKTY FIRMY SKWORCU KTÓRE UŻYŁAM DO CIASTA:

 

1. MORELE SUSZONE 150 G

 

2. PROSZEK DO PIECZENIA



3. ORZECHY LASKOWE ŁUSKANE 100G






  PRODUKTY TE MOŻECIE NABYĆ W SKLEPIE INTERNETOWYM SKWORCU

POLECAM !!!!

***************



6 komentarzy:

  1. wygląda fantastycznie a te morele bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mała kuchareczka17 lutego 2013 10:24

    prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak wspaniałe ciasto a w połączeniu z suszonymi morelami pycha :)

    OdpowiedzUsuń