niedziela

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWO - CEBULOWYM

DZIŚ PRZEPIS NA GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWO - CEBULOWYM. GOŁĄBKI OCZYWIŚCIE ZAPIEKAŁAM W GARNKU RZYMSKI, ZRESZTĄ JAK WSZYSTKO OSTATNIO :) KTO NIE POSIADA GARNKA RZYMSKIEGO GOŁĄBKI MOŻE ZAPIEC W ZWYKŁYM NACZYNIU ŻAROODPORNYM.

*******************************

*******************************

SKŁADNIKI:

RYŻ - 4 TOREBKI

MIĘSO MIELONE - 0,5 KG

KAPUSTA PEKIŃSKA - 1 SZT

JAJO

CEBULA - 2 SZT

SÓL - DO SMAKU

PIEPRZ - DO SMAKU

OLEJ - DO SMAŻENIA

 

SOS POMIDOROWO - CEBULOWY

CEBULA - 2 SZT

PRZECIER POMIDOROWY - 2 ŁYŻKI

BIO POMIDORY CZIPSY ROYAL BRAND -  2 ŁYŻKI

CUKIER - 1 ŁYŻECZKA

SÓL - DO SMAKU

PIEPRZ KOLOROWY KAMIS  - DO SMAKU

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

KAPUSTĘ KROIMY, GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI.

CEBULĘ KROIMY W DROBNĄ KOSTKĘ PODSMAŻAMY.

RYŻ GOTUJEMY W OSOLONEJ WODZIE.

GDY KAPUSTA, RYŻ, CEBULKA PRZESTYGNĄ WSZYSTKO MIESZAMY.

DODAJEMY MIĘSO, JAJO, PRZYPRAWY WYRABIAMY NA JEDNOLITĄ MASĘ.

FORMUJEMY GOŁĄBKI I PODSMAŻAMY NA OLEJU Z KAŻDEJ STRONY.

SOS 

CEBULĘ POKROJONĄ W KRĄŻKI PODSMAŻAMY NA OLEJU.

PODSMAŻONĄ CEBULĘ ZALEWAMY 1/2 SZKLANKI WODY.

DO TEGO DODAJEMY PRZECIER POMIDOROWY ORAZ BIO POMIDORKI CZIPSY ROYAL BRAND.

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM I CUKREM.

SOS DOPROWADZAMY DO WRZENIA.

GOŁĄBKI UKŁADAMY W GARNKU RZYMSKIM, ZALEWAMY SOSEM.

GARNEK WSTAWIAMY DO ZIMNEGO PIEKARNIKA.

ZAPIEKAMY W 200 STOPNIACH PRZEZ 1 GODZINĘ.

SMACZNEGO

****************************

7 komentarzy:

  1. Przepyszne :) Ależ bym zjadla.

    OdpowiedzUsuń
  2. Więc polecam skorzystać z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie przepadam za gołąbkami. Za to moja mam uwielbia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wyglądają muszę wypróbować :))

    OdpowiedzUsuń