sobota

Zapiekanka z penne pod beszamelem



Dziś mam dla was przepis na zapiekankę z penne zapiekaną pod beszamelem.

Pyszne i sycące danie na każdą okazję.



*******************************




************************************

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie  makaronu penne

1 pierś z kurczaka

2 cebule

1 opakowanie mieszanki suszonych warzyw słodko kwaśnej Royal Brand

4 łyżki przecieru pomidorowego

słodka papryka w proszku

pieprz kolorowy kamis

sól

olej


Sos beszamelowy:

2 szklanki mleka

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

2 żółtka

sól

pieprz biały kamis



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Makarom gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.


Cebulę kroimy w pół krążki, podsmażamy na oleju.


Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebulki wszystko podsmażamy.


Mięso z cebulką doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz cukru.


Zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy przecier pomidorowy doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia.


Mieszankę słodko - kwaśną zalewamy szklanką wody, gotujemy przez ok 10 min, odcedzamy.

 

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

SOS BESZAMELOWY:

 

Roztapiamy masło, dodajemy przesianą mąkę do tego dodajemy 4 łyżki zimnego mleka.

 

Resztę mleka gotujemy gdy się zagotuje dodajemy roztopione masło z mąką.

 

Zagotować, odstawić.

 

Żółtka delikatnie ubijamy, dodajemy kilka łyżek zagęszczonego mleka cały czas ucierając.

 

Rozprowadzone żółtka dodajemy do pozostałego mleka, mieszamy.

 

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

W garnku rzymskim lub naczyniu żaroodpornym układamy zapiekankę warstwami.

 

Warstwa makaronu. 

Warstwa sosu pomidorowego z kurczakiem. 

Kolejna warstwa makaronu.

Warstwa mieszanki słodko kwaśnej.

Makaron.

Sos beszamelowy.

Wierzch posypujemy słodką papryką.


Zapiekamy ok 40 min w 180 stopniach.


SMACZNEGO

***************************





2 komentarze: