czwartek

FAWORKI

DZIŚ TŁUSTY CZWARTEK WIĘC JAK CO ROKU W MOIM DOMU GOSZCZĄ FAWORKI

SKŁADNIKI:

1,5 SZKLANKI MĄKI

4 ŻÓŁTKA

3 ŁYŻKI GĘSTEJ ŚMIETANY

1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA SKWORCU

1 ŁYŻKA SPYRYTUSU

 CUKIER WANILIOWY SKWORCU

CUKIER PUDER

OLEJ DO SMAŻENIA

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

MĄKĘ, PROSZEK DO PIECZENIA PRZESIEWAMY.

 

DO MĄKI DODAJEMY WSZYSTKIE PŁYNNE SKŁADNIKI.

CIASTO DŁUGO WYRABIAMY.

WYROBIONE CIASTO WKŁADAMY NA 1 GODZINĘ DO LODÓWKI.

STOLNICE PODSYPUJEMY MĄKĄ, CIASTO WAŁKUJEMY.

Z ROZWAŁKOWANEGO CIASTA WYCINAMY RĄBY, PRZECINAMY NA ŚRODKU.

ROZGRZEWAMY OLEJ.

SMAŻYMY Z KAŻDEJ STRONY NA ZŁOTY KOLOR.

GDY FAWORKI PRZESTYGNĄ POSYPUJEMY JE CUKREM WANILIOWYM ORAZ CUKREM PUDREM.

SMACZNEGO!!!

 

7 komentarzy:

  1. Wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mhmmmm, i u mnie faworkowo;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś wszędzie faworkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mała kuchareczka8 lutego 2013 00:44

    Bardzo lubię faworki ale takie z cukrem waniliowym z prawdziwej wanilii muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak taki cukier jest fenomenalny nie mam porównania z tym zwykłym z torebki.

    OdpowiedzUsuń