FAWORKI
DZIŚ TŁUSTY CZWARTEK WIĘC JAK CO ROKU W MOIM DOMU GOSZCZĄ FAWORKI
SKŁADNIKI:
1,5 SZKLANKI MĄKI
4 ŻÓŁTKA
3 ŁYŻKI GĘSTEJ ŚMIETANY
1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA SKWORCU
1 ŁYŻKA SPYRYTUSU
CUKIER WANILIOWY SKWORCU
CUKIER PUDER
OLEJ DO SMAŻENIA
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
MĄKĘ, PROSZEK DO PIECZENIA PRZESIEWAMY.
DO MĄKI DODAJEMY WSZYSTKIE PŁYNNE SKŁADNIKI.
CIASTO DŁUGO WYRABIAMY.
WYROBIONE CIASTO WKŁADAMY NA 1 GODZINĘ DO LODÓWKI.
STOLNICE PODSYPUJEMY MĄKĄ, CIASTO WAŁKUJEMY.
Z ROZWAŁKOWANEGO CIASTA WYCINAMY RĄBY, PRZECINAMY NA ŚRODKU.
ROZGRZEWAMY OLEJ.
SMAŻYMY Z KAŻDEJ STRONY NA ZŁOTY KOLOR.
GDY FAWORKI PRZESTYGNĄ POSYPUJEMY JE CUKREM WANILIOWYM ORAZ CUKREM PUDREM.
SMACZNEGO!!!
Wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują!
OdpowiedzUsuńmhmmmm, i u mnie faworkowo;)
OdpowiedzUsuńDziś wszędzie faworkowo :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię faworki ale takie z cukrem waniliowym z prawdziwej wanilii muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTak taki cukier jest fenomenalny nie mam porównania z tym zwykłym z torebki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam faworki:)
OdpowiedzUsuń