środa

Drożdżowe rogaliki

 

Dziś polecam przepyszne drożdżowe rogaliki z orzechami i lukrem.

 

 

SKŁADNIKI:

 

Ciasto

2 szklanki mąki

25 g drożdży

2 jaja

50 g masla

3 łyżki śmietany

2 łyżki cukru


Farsz

2 łyżki śmietany 

5 cherbatników

100 g kandyzowanego ananasa Skworcu

100 g nerkowców Skworcu

2 łyżki brązowego cukru malinowego Royal Brand

50  g orzechów włoskich

lukier

 

*****************************************

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Orzechy rozdrabniamy wraz z herbatnikami.

 Do rozdrobnionych orzechów dodajemy cukier, ananasa oraz śmietanę.

Wszystko mieszamy do momentu gdy powstanie jednolita masa.

Drożdże kruszymy zasypujemy 2 łyżkami cukru. Czekamy do momentu kiedy zaczną pracować i staną się płynne.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jedno jajo, masło, śmietanę, drożdże.

Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk.

 Wałkujemy formując okrąg, kroimy trójkąty.

Na najszerszą część trójkąta nakładamy farsz.

Ciasteczka zawijamy.

Żółtko mieszamy z jajkiem, smarujemy wierzch.

Ciasteczka układany w formie na pergaminie.

Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

Gdy ostygną polewamy lukrem i posypujemy rozdrobnionymi orzechami.

 

SMACZNEGO

 

 

 

 

6 komentarzy:

  1. Ja ciągle się przymierzam do zrobienia jakiś rogalików, ale mam obawy, że mi nie wyjdą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaaaam!
    Jak apetycznie wyglądają. :)
    Chętnie bym sobie dziabnął takiego rogalika :D

    Miłego wieczoru!
    Pozdrawiam, Niepoprawny.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale kusząco wyglądają :) mniam :)
    http://cosmetics-my-live.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja cioci robi świetne. Uwielbiam je.

    OdpowiedzUsuń