Drożdżowe rogaliki
Dziś polecam przepyszne drożdżowe rogaliki z orzechami i lukrem.
SKŁADNIKI:
Ciasto
2 szklanki mąki
25 g drożdży
2 jaja
50 g masla
3 łyżki śmietany
2 łyżki cukru
Farsz
2 łyżki śmietany
5 cherbatników
100 g kandyzowanego ananasa Skworcu
100 g nerkowców Skworcu
2 łyżki brązowego cukru malinowego Royal Brand
50 g orzechów włoskich
lukier
*****************************************
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Orzechy rozdrabniamy wraz z herbatnikami.
Do rozdrobnionych orzechów dodajemy cukier, ananasa oraz śmietanę.
Wszystko mieszamy do momentu gdy powstanie jednolita masa.
Drożdże kruszymy zasypujemy 2 łyżkami cukru. Czekamy do momentu kiedy zaczną pracować i staną się płynne.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jedno jajo, masło, śmietanę, drożdże.
Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk.
Wałkujemy formując okrąg, kroimy trójkąty.
Na najszerszą część trójkąta nakładamy farsz.
Ciasteczka zawijamy.
Żółtko mieszamy z jajkiem, smarujemy wierzch.
Ciasteczka układany w formie na pergaminie.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Gdy ostygną polewamy lukrem i posypujemy rozdrobnionymi orzechami.
SMACZNEGO
Ja ciągle się przymierzam do zrobienia jakiś rogalików, ale mam obawy, że mi nie wyjdą.
OdpowiedzUsuńLubię twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMniaaaam!
OdpowiedzUsuńJak apetycznie wyglądają. :)
Chętnie bym sobie dziabnął takiego rogalika :D
Miłego wieczoru!
Pozdrawiam, Niepoprawny.
ale kusząco wyglądają :) mniam :)
OdpowiedzUsuńhttp://cosmetics-my-live.blogspot.com
Moja cioci robi świetne. Uwielbiam je.
OdpowiedzUsuń