czwartek

Tort rafaello

 

Dawno nie było przepisu na ciasto więc dziś polecam domowy tort rafaello. 

Przepis na biszkopt z tortownicy o średnicy 24 cm.

 

 



 Składniki:

 

biszkopt

5 jaj 

3/4 szkl. cukru brązowego cytrynowego Royal Brand

3/4 szkl. mąki

1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

 

masa

250 g masła

budyń śmietankowy

1/2 szkl. cukier puder

3 kieliszki likieru kokosowego

 

do dekoracji 

1/2 szkl. wiórków kokosowych

1/2 szkl. płatków migdałów Skworcu

mieszanka keksowa Skworcu

 

*********************************************

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

Biszkopt  

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy pianę na sztywno.


Pod koniec ubijania dodajemy cukier po łyżce, cały czas ubijając.


Kolejno cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.

Przesiewamy mąki do ubitej piany, delikatnie mieszamy.

Na dno tortownicy wykładamy papier.

Pieczemy w 170c przez 40 minut.

Gdy się upiecze, gorący rzucamy w tortownicy na podłogę z wysokości ok 0,5 metra.

Wkładamy do uchylonego piekarnika by tam całkowicie ostygł.

 

Masa   

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy.

 Masło ucieramy na gładką masę.

Do masła dodajemy na przemian po łyżce cukru, budyniu oraz likieru, cały czas ucierając by masa się nie ścięła.

Gdy masa będzie jednolita i gładka smarujemy ją podzielony na 3 części biszkopt.

 

Dekoracja

Płatki migdałów wraz z wiurkami kokosowymi podprażamy na rozgrzanej suchej patelni. Gdy ostygną obsypujemy tort. 

Na wierzchu tortu szprycą tworzymy kwiatuszki a na szczycie każdego umieszczamy owoce kandyzowane z mieszanki keksowej ja wybrałam wszystkie w kolorze czerwonym.

 

 SMACZNEGO








5 komentarzy: