wtorek

lasagne


Dziś mam dla Was przepis na pyszną i sycącą lasagne.

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

Makaron lasagne

1 kg mięsa mielonego z łopatki

5 łyżek przecieru pomidorowego

korzenny pomidor Luks pomada

30 g sera żółtego

oregano

sól morska Royal Brand

pieprz

sos beszamelowy przepis ( KLIK )

olej do smażenia

 

 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

PRZEPIS:

 

Mięso mielone podsmażamy na oleju, doprawiamy przyprawami do smaku.


Gdy mięso będzie podsmażone dodajemy 1/2 szklanik wody, przecier pomidorowy oraz słoiczek korzennego pomidora, dusimy przez 10 minut.


W formie na dnie układamy plastry lasagne, nakładamy mięso mielone na wierzch beszamel. Wszystkie warstwy układamy tak samo do momentu gdy forma będzie już pełna.

Na sam wierzch nakładamy sos beszamelowy oraz ser żółty.

Zapiekamy w 180 stopniach przez 50 minut.

 

 

 

 

4 komentarze:

  1. Apetycznie wygląda szkoda tylko że nie lubię lasagne :/ Ale na pewno znajdę coś tutaj dla siebie : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Włoska kuchnia jest wspaniała, a lasagne bardzo lubię, tylko czasami mojemu tacie zdarza się ją za długo przytrzymać w piekarniku i, cóż, jest trochę zbyt chrupiąca ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. i znalazłam Twój blog kulinarny zaraz po kosmetycznym :) świetne przepisy, typowe dla polskiej, domowej kuchni :) dodaję do blogroll'a :)

    OdpowiedzUsuń