Sos beszamelowy - beszamel
Dziś polecam przepis na wspaniały sos beszamelowy, niezastąpiony dodatek w mojej kuchni do zapiekanek makaronowych.
Zapiekanka z penne pod beszamelem przepis tu >>>KLIK<<<
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 żółtka
sól
pieprz biały kamis
gałka muszkatołowa Royal Brand
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
SOS BESZAMELOWY:
Roztapiamy masło, dodajemy przesianą mąkę do tego dodajemy 4 łyżki zimnego mleka.
Resztę mleka gotujemy gdy się zagotuje dodajemy roztopione masło z mąką.
Zagotować, odstawić.
Żółtka delikatnie ubijamy, dodajemy kilka łyżek zagęszczonego mleka cały czas ucierając.
Rozprowadzone żółtka dodajemy do pozostałego mleka, mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gałką.
Bardzo często robię pod beszamelem warzywa.
OdpowiedzUsuńRównież pyszne :)
Usuń