środa

Sos beszamelowy - beszamel


Dziś polecam przepis na wspaniały sos beszamelowy, niezastąpiony dodatek w mojej kuchni do zapiekanek makaronowych.

Zapiekanka z penne pod beszamelem przepis tu >>>KLIK<<<






2 szklanki mleka

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

2 żółtka

sól

pieprz biały kamis

gałka muszkatołowa Royal Brand

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

SOS BESZAMELOWY:

 

Roztapiamy masło, dodajemy przesianą mąkę do tego dodajemy 4 łyżki zimnego mleka.

 

Resztę mleka gotujemy gdy się zagotuje dodajemy roztopione masło z mąką.

 

Zagotować, odstawić.

 

Żółtka delikatnie ubijamy, dodajemy kilka łyżek zagęszczonego mleka cały czas ucierając.

 

Rozprowadzone żółtka dodajemy do pozostałego mleka, mieszamy.

 

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gałką.

 

 

2 komentarze: