Karp wigilijny
Dziś polecam przepis na karpia, który jest ważnym elementem wigilijnej kolacji w każdym domu.
SKŁADNIKI:
1 karp
1/2 cytryny
1 jajo
sol
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rybę myjemy, kroimy.
Doprawiamy przyprawami do smaku, wyciskamy sok z 1/2 cytryny, nacieramy rybę marynatą.
W takiej marynacie wstawiamy do lodówki na 24h.
Po tym czasie wyciągamy z lodówki, panierujemy w jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na ciemno złoty kolor.
SMACZNEGO
Lubię smażonego karpia w Wigilię. Ciekawe czy posmakowałby mi z garam masala.
OdpowiedzUsuńU mnie karpi się nie jada.
OdpowiedzUsuńCiekawy dodatek, spróbuję :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tę rybę i zawsze czekam na nią z niecierpliwością :)
OdpowiedzUsuńnie przepadam ze względu na ości:D
OdpowiedzUsuń