wtorek

Schab suszony

Dziś polecam kolejny przepis z działu święta. Tym razem jest to przepis na pyszną domową wędlinę suszony schab.


 

SKŁADNIKI:

1 kg schabu

1/3 szkl. cukru

1/3 szkl. soli

szczypta ostrej bio papryki  Royal Brand 

1/2 łyżeczki pieprzu 

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego  Royal Brand 

2 łyżeczki chimichurri Royal Brand 


 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ze schabu usuwamy tłuste części. Myjemy, osuszamy.

Mięso całe obsypujemy cukrem, wkładamy do lodówki na 24 godzny.

Wyciągamy z lodówki myjemy, obsypujemy solą, wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso będzie puszczać dużo wody w czasie gdy leżakuje w lodówce.

Po 24 godzinach wyciągamy mięso myjemy z soli, osuszamy.

Wymieszanymi przyprawami nacieramy schab.

Wkładamy do pończoch, wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu na 7 dni.


SMACZNEGO

 




2 komentarze:

  1. Może być smaczne, jeszcze tak nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze są takie swojskie, domowe wędliny. Bynajmniej wiadomo co się je.

    OdpowiedzUsuń