Schab suszony
Dziś polecam kolejny przepis z działu święta. Tym razem jest to przepis na pyszną domową wędlinę suszony schab.
SKŁADNIKI:
1 kg schabu
1/3 szkl. cukru
1/3 szkl. soli
szczypta ostrej bio papryki Royal Brand
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Royal Brand
2 łyżeczki chimichurri Royal Brand
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ze schabu usuwamy tłuste części. Myjemy, osuszamy.
Mięso całe obsypujemy cukrem, wkładamy do lodówki na 24 godzny.
Wyciągamy z lodówki myjemy, obsypujemy solą, wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso będzie puszczać dużo wody w czasie gdy leżakuje w lodówce.
Po 24 godzinach wyciągamy mięso myjemy z soli, osuszamy.
Wymieszanymi przyprawami nacieramy schab.
Wkładamy do pończoch, wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu na 7 dni.
SMACZNEGO
Może być smaczne, jeszcze tak nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze są takie swojskie, domowe wędliny. Bynajmniej wiadomo co się je.
OdpowiedzUsuń