Keks z bakaliami
Keks świąteczny to jedno z moich ulubionych ciast, jest bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle pyszne.
Dziś również utworzyłam nową zakładkę w moim blogu o nazwie Boże Narodzenie w której będę zamieszczać przepisy na świąteczne dania. Więc zaglądajcie.
SKŁADNIKI:
500g mąki
200g brązowego cukru cytrynowego Royal Brand
4 jaja
200g masło
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mieszanka keksowa
kandyzowana skórka z pomarańczy Skworcu
rodzynki
cukier puder do dekoracji
Puszka biały dzwonek służy mi do przechowywania cukru pudru, również dostępna w ofercie sklepu internetowego Skworcu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bakalie przelać gorącą wodą na sitku, gdy obciekną zasypać mąką.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
Dodawać do masła po jednym jajku cały czas ucierając.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać cały czas miksując.
Dodajemy bakalie mieszamy.
Ciasto pieczemy w formie keksowej 30x12.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C pieczemy 50 minut.
Gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO ***
Mniam 3_3
OdpowiedzUsuńnikejla.blogspot.com <----- nowa notka ♥
Uwielbiam keks.
OdpowiedzUsuńJa robiłam kiedyś coś podobnego, ale to nazywało się "Babka Piaskowa" bodajże.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie
OdpowiedzUsuńjeszcze nie robiłam keksu może spróbuję ;)
Pozdrawiam
KRESKA
mm, wydaje się przepyszny!
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuńmuszę przyznać, że keksy też robię i są nawet smaczne :P)
OdpowiedzUsuń