Waniliowy sernik z czekoladą
SKŁADNIKI:
750 g mielonego sera
5 jaj
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru pudru Kupiec
Łyżeczka mielonej wanilii Royal Brand
łyżka błonnika Skworcu
1/2 łyżeczki sproszkowanej skórki z cytryny Royal Brand
200 g herbatników
200 g czekolady
2 łyżki płatków migdałów Skworcu
2 łyżki śmietany
**************************************************
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę z 1 łyżką cukru pudru.
Do sera dodajemy żółtka, mąkę, cukier, wanilię, skórkę cytrynową oraz mleko.
Całość mieszamy mikserem ok. 4 minuty.
Delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek.
Spód sernika
Herbatniki rozdrabniamy.
Roztapiamy masło.
Roztopione masło mieszamy z pokruszonymi herbatnikami oraz błonnikiem.
Polewa czekoladowa
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy śmietanę, intensywnie mieszamy.
Formę natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą.
Na dnie ugniatamy spód z herbatników.
Wlewamy masę serową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 55 min.
Zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.
Polewamy przygotowaną wcześniej polewą czekoladową, posypujemy płatkami migdałów.
SMACZNEGO
Muszę sobie ten przepis zapisać i wypróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam, pyszny :)
Usuńjak ja dawno nie jadłam domowego ciasta :)
OdpowiedzUsuńMniam, sernik z czekoladą!
OdpowiedzUsuń