piątek

Waniliowy sernik z czekoladą



 

SKŁADNIKI:

750 g mielonego sera

5 jaj

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 szkl. mleka

1/2 szkl. cukru pudru Kupiec

Łyżeczka mielonej wanilii Royal Brand 

łyżka błonnika Skworcu

1/2 łyżeczki sproszkowanej skórki z cytryny Royal Brand 

200 g herbatników

200 g czekolady

2 łyżki płatków migdałów Skworcu

2 łyżki śmietany

**************************************************

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę z 1 łyżką cukru pudru.

Do sera dodajemy żółtka, mąkę, cukier, wanilię, skórkę cytrynową oraz mleko.

 

Całość mieszamy mikserem ok. 4 minuty.

Delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek.

Spód sernika

Herbatniki rozdrabniamy.

 

Roztapiamy masło.

 

Roztopione masło mieszamy z pokruszonymi herbatnikami oraz błonnikiem.

Polewa czekoladowa

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Do rozpuszczonej czekolady dodajemy śmietanę, intensywnie mieszamy.

Formę natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą.

Na dnie ugniatamy spód z herbatników.

Wlewamy masę serową.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 55 min.

Zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.

Polewamy przygotowaną wcześniej polewą czekoladową, posypujemy płatkami migdałów.

SMACZNEGO



3 komentarze: