czwartek

Sushi maki


Uwielbiam sushi, w związku z tym często eksperymentuję z jego różnymi wersjami oraz sposobami przygotowania. Może moje wykonanie nie jest zbyt profesjonalne, gdyż zrobione "po mojemu" jednak smakują bardzo dobrze.





 SKŁADNIKI:

1/2 kg ryżu jaśminowego

 Glony YAKI NORI  Skworcu

tuńczyk

paluszki krabowe

ogórek

mini sałata rzymska

sól morska Royal Brand 

wasabi

5 łyżek octu ryżowego

2 łyżki cukru

sos sojowy

*************************************************


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Ryż gotujemy według, przepisu na opakowaniu.

 

Cukier mieszamy z octem oraz szczyptą soli morskiej zagotowujemy.

 

Zalewę octową wlewamy do ugotowanego ryżu, mieszamy.

Glony układamy na macie bambusowej, nakładamy ryż rozkładamy go równomiernie na całości, na środku układamy nasze ulubione dodatki.

Tak przygotowane sushi, rolujemy, kroimy ostrym nożem.

Podajemy z sosem sojowym, wasabi.

SMACZNEGO 





4 komentarze:

  1. Taką wersję sushi, zwłaszcza tą z paluszkami krabowymi, chętnie bym wypróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, nigdy nie jadłam sushi

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi apetytu :) Muszę spróbować zrobić wg Twojego przepisu, smacznie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń