Sushi maki
Uwielbiam sushi, w związku z tym często eksperymentuję z jego różnymi wersjami oraz sposobami przygotowania. Może moje wykonanie nie jest zbyt profesjonalne, gdyż zrobione "po mojemu" jednak smakują bardzo dobrze.
SKŁADNIKI:
1/2 kg ryżu jaśminowego
Glony YAKI NORI Skworcu
tuńczyk
paluszki krabowe
ogórek
mini sałata rzymska
wasabi
5 łyżek octu ryżowego
2 łyżki cukru
sos sojowy
*************************************************
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ryż gotujemy według, przepisu na opakowaniu.
Cukier mieszamy z octem oraz szczyptą soli morskiej zagotowujemy.
Zalewę octową wlewamy do ugotowanego ryżu, mieszamy.
Glony układamy na macie bambusowej, nakładamy ryż rozkładamy go równomiernie na całości, na środku układamy nasze ulubione dodatki.
Tak przygotowane sushi, rolujemy, kroimy ostrym nożem.
Podajemy z sosem sojowym, wasabi.
SMACZNEGO
Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńTaką wersję sushi, zwłaszcza tą z paluszkami krabowymi, chętnie bym wypróbowała :-)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, nigdy nie jadłam sushi
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu :) Muszę spróbować zrobić wg Twojego przepisu, smacznie to wygląda.
OdpowiedzUsuń