poniedziałek

Sernik z jagodami

Jeśli szukacie pomysłu na pyszne ciasto na sylwestra polecam ten przepis, ciasto jest bardzo delikatne i smaczne.

Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.

 


 SKŁADNIKI:

750 g białego sera

100 g żurawiny Royal Brand 

150 g cukru pudru

5 jaj

100 masła

budyń śmietankowy 

ekstrakt waniliowy Skworcu

 

NA WARSTWĘ JAGODOWĄ:

300 g jagód ( ja użyłam mrożonych)

2 łyżeczki żelatyny

1/4 szkl. cukru


NA SPÓD CIASTA: 

200 g herbatników

100 g masła

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

MASA SEROWA

Ser mielimy dwa razy.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę z jedną łyżką cukru.

Do zmielonego sera dodajemy żółtka, cukier, budyń, roztopione masło oraz 10 kropli ekstraktu waniliowego.

Wszystko mieszamy mikserem przez 5 minut.

Żórawinę myjemy, osuszamy opruszamy mąką, dodajemy do masy.

Następnie delikatnie mieszamy białka z masą serową.

 

WARSTWA JAGODOWA

200 g jagód zalewamy szklanką wody dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia.

Jagody ściągamy z gazu dodajemy 100 g jagód oraz żelatyną.

Odstawiamy w chłodne miejsce.

Czekamy aż zgęstnieje.

SPÓD SERNIKA

Herbatniki rozdrabniamy.

Roztapiamy masło.

Roztopione masło mieszamy z pokruszonymi herbatnikami.

 

Powstałą masą herbatnikową pokrywamy dno tortownicy.

Masę serową przelewamy do tortownicy.

Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

Upieczony sernik zostawiamy na 10 min w piekarniku.

Tężejące jagody przelewamy na wierzch sernika, wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

SMACZNEGO

 


2 komentarze:

  1. wygląda bardzo pysznie, chętnie bym zjadła ale robić się nie chce

    OdpowiedzUsuń