sobota

Makaron z sosem śmietanowo - grzybowym


Do przygotowania sosu użyłam podgrzybków, ale sos równie dobrze będzie smakował jeśli użyjemy każdych innych grzybów np. pieczarek.





SKŁADNIKI:

1 kg podgrzybków

1 cebula

1 marchewka

pęczek pietruszki

5 łyżek śmietany 18%

1 szkl. wody

1 makaron muszelki MAMMA Mia 

olej do smażenia


Do smaku

  kozieradka Skworcu

pieprz

sól morska cytrynowa Royal Brand 

 

************************************************

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

Grzyby, marchewkę, cebulę obieramy, myjemy, kroimy.

Pokrojone składniki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

Zalewamy wodą dusimy pod przykryciem prze ok 15 min.

Dodajemy śmietanę, posiekaną pietruszkę, oraz przyprawy.

Dobrze mieszamy, dusimy jeszcze prze 10 min.


SMACZNEGO






2 komentarze:

  1. Mniam! :)
    Uwielbiam tego typu potrawy! :)


    Pozdrawiam, Niepoprawny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dziś na obiad mam grzyby w śmietanie z makaronem sojowym.

    OdpowiedzUsuń